Saturday, August 8, 2009

DISEBALIK PERHIMPUNAN ISA


Assalamualaikum. Telah lama si pengarang ini menyepi membiarkan blog ini kesunyian. Hendak dikatakan sibuk dengan dengan kerja baru sekarang tak juga, nak kata sibuk berjuang pun kurang tepat juga tapi entahla, mungkin disebabkan malas nak menatap wajah LCD computer yang membuat mata menjadi makin terpejam. Baiklah, abaikan alasan-alasan tadi dan mari sama-sama kita buka semula minda kita mengenai isu yang hangat melanda negara kita kini. Saya terpanggil untuk memberi sedikit pandangan mengenai perhimpunan aman mansuhkan ISA(Akta Keselamatan Dalam Negeri) sehingga kini telah dianggap sebagai suatu perhimpunan yang telah memberikan banyak kesan-kesan buruk kepada keamanan Negara dan yang paling kelakarnya dikatakan telah membawa kerugian berjumlah beratus-ratus juta ringgit kepada peniaga contohnya kepada Pasaraya MYDIN, peniaga-peniaga di sekitar Jalan Masjid India dan yang berdekatan dengan tempat kejadian tersebut. Menurut berita hari ini, Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin berkata, setakat ini, hampir RM20 juta kerugian akibat demonstrasi anti-ISA Sabtu lalu telah ditaksir. Ini bercanggah dengan dakwaan beliau sebelum ini yang menyatakan bahawa jumlah sebenar kerugian peniaga akibat demonstrasi anjuran Gerakan Mansuhkan ISA (GMI) membawa kerugian RM100 juta hingga RM200 juta.

Walau apapun, bukanlah kerana isu kerugian yang ingin saya ketengahkan disini, tetapi yang lebih penting untuk saya utarakan ialah bagaimana kerugian ini boleh berlaku sedangkan perhimpunan itu dijamin akan diadakan secara aman. Takkanlah perhimpunan aman mampu menyebabkan kerugian yang dikatakan terlalu besar sedangkan sekiranya ditimbang semula makin ramai orang yang berkumpul di sesuatu kawasan perniagaan makin tinggilah peluang untuk si peniaga mendapatkan pelanggan, kecualilah ada faktor-faktor lain yang menyebabkan pelanggan lari meninggalkan kawasan tersebut.

Saya pernah menyertai perhimpunan aman yang dianjurkan oleh badan-badan NGO. Perhimpunan tersebut diadakan bagi menyerahkan memorandum kepada sultan bagi memansuhkan PPSMI. Pada mulanya polis telah memberikan permit untuk mengadakan perhimpunan tersebut tetapi alih-alih pada hari yang ditelah ditetapkan,pihak polis secara mengejut menarik semula permit tanpa alasan yang munasabah sedangkan pihak penganjur telah memberi jaminan bahawa perhimpunan ini akan diadakan tanpa unsur-unsur yang boleh mengganggu ketenteraman awam. Daripada situ saya dapat melihat betapa tidak adilnya pemerintah dengan menggunakan kuasa yang ada pada mereka dengan menghantar pihak FRU bagi meleraikan perhimpunan. Pengalaman pertama saya melihat gas pemedih mata dilepaskan kearah orang ramai yang menyertai perhimpunan mahupun yang tidak terlibat langsung dengan perhimpunan menyebabkan keadaan yang aman menjadi lebih teruk dan kucar-kacir bagai lipas kudung disembur RIDSECT. Adakah patut rakyat yang berhimpun secara aman dengan mempunyai satu niat hanya untuk menyerahkan memorandum di tembak dengan gas yang sangat menyakitkan mata,hidung dan tekak itu. Lainlah kalau ada dikalangan peserta perhimpunan itu bersikap ganas dan merosakkan harta benda semasa perhimpunan tersebut. Mungkin inilah puncanya kedai-kedai terpaksa ditutup dan seterusnya mendatangkan kerugian kepada peniaga-peniaga. Bukannya kerana orang yang berhimpun tetapi oleh kerana sikap pihak polis dan FRU itu sendiri yang hanya melaksanakan arahan tanpa berfikir panjang.

Saya ada terbaca artikel mengenai isu ISA ini dibeberapa laman web antaranya laman web Malaysian Insider yang memberikan pandangan bahawa akta ISA ini tidak perlu dimansuhkan tetapi perlu dipinda atau diperbaiki semula. Pada pandangan saya akta ini merupakan undang-undang rimba yang sama sekali tidak mendatangkan keadilan kepada individu dan masyarakat. Adakah patut seseorang yang belum dibuktikan bersalah tetapi ada niat untuk melakukan jenayah sedangkan beliau belum lagi terbukti untuk melakukan kesalahan itu ditangkap dan dipenjarakan tanpa bicara selama mana dianggap patut. Tergelak kecil di hati saya, bagaimana tanpa bukti yang kukuh boleh mengakibatkan seseorang yang tak bersalah dihukum tanpa soal bicara. Bagaimana untuk kita ketahui yang seseorang itu bersalah sedangkan tiada bukti. Adakah kerana semata-mata yang dikatakan bersalah itu dikatakan mampu mengancam Negara, menjadikan dia suspek yang boleh ditahan mengikut akta ISA atau bagaimana? Teringat saya dengan kenyataan bekas Perdana Menteri....

bersambung esok, InsyaAllah
No comments:

Post a Comment